Constituirea unui SRL-D(debutant)
CONSTITUIREA UNUI SRL-D
(Societate comerciala cu raspundere limitata – debutanta, in conformitate cu OUG nr. 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intraprinzatorii tineri)
ARGUMENT/JUSTIFICARE
Modificarile legislative introduse prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 6 din 02.02.2011, au creat cadrul juridic necesar stimularii infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, pentru a contracara efectele negative ale crizei economice in ceea ce priveste reducerea numarului de operatori activi pe piata, inasprirea conditiilor de creditare in general, cresterea dificultatilor si riscurilor pentru inceperea unei afaceri, in special pentru tinerii intreprinzatori.
Actul normativ nu este cunoscut si aplicat suficient, destinatarii acestuia necunoscand facilitatile de care pot profita iar cei care se ocupa cu infiintarea firmelor/societatilor comerciale au temeri legate de procedurile complicate presupuse in general de asemenea acte normative.
Cursul de fata a fost proiectat pornind de la analiza nevoii de formare a tinerilor intreprinzatori, consilierilor juridici stagiari si chiar a avocatilor stagiari – destinatarii si actorii in procesul infiintarii microintreprinderilor debutante.
GRUPUL TINTA
Cursul se adreseaza tinerilor intreprinzatori, consilierilor juridici stagiari si avocatilor stagiari.
CONDITII DE ACCES
Tinerii intreprinzatori:
Cetatenie romana
Varsta intre 18 – 35 ani
Sa nu fi avut sau sa nu aiba vreo calitate intr-o societate economica din spatiul economic european sau in organele de conducere ale unei asemenea entitati
Sa nu aiba cazier fiscal
Consilierii juridici stagiari / Avocatii stagiari
sa fie inscrisi in cadrul Colegiului Consilierilor Juridici sau al unui Barou
Documente necesare:
-adeverinta medicala din care sa reiasa ca nu prezentati riscul de a-i imbolnavi pe cei din jurul dumneavoastra(eliberata de medicul de familie)
-trimitere de la Consilierul Juridic Indrumator sau de la Avocatul Indrumator(dupa caz)
-copie carte de identitate valabila la terminarea cursului
-dovada achitarii cel putin a primei transe din taxele cursului
FORMA DE INVATAMANT
Curs de zi, cu durata de 120 ore pe parcursul a 4 saptamani, in grupe de minim 5 si maxim 20 participanti.
SCOPUL SI OBIECTIVELE INSTRUIRII
SCOPUL:
Asigurarea cunostintelor minime de accesare a facilitatilor financiare oferite de Stat in perioada crizei economice
Cresterea gradului de cunoastere a legislatiei specifice tinerilor intreprinzatori
OBIECTIVELE INSTRUIRII:
Dupa incheierea instruirii, participantii vor fi capabili sa parcurga eficient procedurile de infiintare si inregistrare la Oficiul Registrului Comertului a unui SRL-D
Dupa incheierea instruirii, participantii vor fi capabili sa acceseze ajutoarele financiare de la Stat prin intermediul AIPPIMM
COMPETENTE PROFESIONALE DOBANDITE
Capacitatea de a infiinta si inregistra un SRL-D
Capacitatea de a accesa si folosi eficient si legal ajutoarele financiare de la Stat, oferite prin intermediul AIPPIMM
Capacitatea de a identifica si folosi avantajele legislative in interesul propriu
UNITATILE TEMATICE SI CONTINUTUL LOR
1. Forme de exercitare a activităţilor in Romania
In aceasta prima unitate tematica, vom trata la modul general modalitatile/formele prin care o persoana fizica sau juridica romana poate desfasura activitati economice in mod legal.
Vom enumera formele principale de desfasurare a activitatii si vom arata principalele caracteristici ale acestora.
1.1 Activităţi independente
1.2 Activităţi salarizate
1.3 Activităţi comerciale
1.3.1 PFA
1.3.2 SA
1.3.3 SRL
1.3.3.1 SRL-D
2. SRL si SRL-D – avantaje si dezavantaje
Unitatea tematica va prezenta o descriere a SRL-ului, va enunta felurile acestuia cu caracteristicile proprii si avantajele/dezavantajele fiecarui tip de srl.
2.1 SRL cu asociat unic
2.2 SRL cu mai multi asociati
2.3 SRL-D cu asociat unic/cu mai multi asociati
3. Procedura intocmirii documentelor pentru un SRL-D
In aceasta unitate tematica se vor prezenta particularitatile fiecarei etape, de ce este important sa cunoastem detalii despre fiecare componenta a srl-ului in parte precum si ordinea in care este eficient sa le stabilim.
3.1 Stabilire Sediu Social
3.1.1 Particularitatile sediului
3.1.1.2 imobil individual/comun
3.2 Stabilire Obiect Principal de Activitate
3.2.1 Particularitati in cazul SRL-D
3.2.2 5 activităţi economice – cum le aleg
3.2.3 activitati economice interzise unui SRL-D
3.2.4 activităţi pentru care nu se primeste finanţarea
3.3 Actul constutiv
3.3.1 Particularitati in cazul SRL-D
3.3.2 Conditii de fond si forma
………….
4. Intocmirea si depunerea dosarului pentru ONRC
Unitatea tematica va detalia pasii necesari depunerii dosarului pentru inregistrarea srl-ului la Oficiul Registrului Comertului.
Se va pune accent pe rolul inregistrarii – opozabilitatea fata de terti, conditie ad validitatem, etc.
4.1 …………..
4.2 …………..
5.Formalitati dupa inregistrare
Ce trebuie sa facem dupa ce avem actele de la Registrul Comertului pentru a putea solicita si primi finantarile de la Stat.
5.1 Notificarea AIPPIMM
…………………………….
TIMP ALOCAT / CALENDAR DESFASURARE
Cursul se va derula timp de 4(patru) saptamani, in zilele de Miercuri(14,00-18,00: 4 ore), Vineri(14,00-18,00: 4 ore) si Sambata(10,00-16,00: 6 ore)
METODE UTILIZATE
In cadrul orelor de Teorie vor fi tinute Prelegeri insotite de Discutii si momente in care va fi utilizata metoda Brainstormingului.
In cadrul orelor de Seminar Practic se va utiliza metoda Studiului de caz si cea a Demonstratiei.
Pentru pregatirea Evaluarii pe parcurs si/sau finala, cursantii vor trebui sa aplice metoda Studiului Individual/Independent.
MODALITATI DE EVALUARE
Evaluarea cursantilor la nivelul cunostintelor va fi facuta atat pe parcurs cat si la finalul acetsuia, folosind Teste scrise cu raspunsuri scurte la intrebari si teste adevarat-fals.
Evaluarea cursantilor la nivelul comportamentului(practic) va fi facuta pe parcurs si la finalul cursului folosind studii de caz.
Evaluarea eficacitatii si eficientei cursului va fi facuta pe parcurs si la finalul acestuia folosind Metoda Chestionarului Anonim.
RESURSE IMPLICATE
Formatorul in cadrul acestui curs este dl. Frunza Bogdan – jurist cu experienta de 11 ani in domeniu, membru al Colegiului Consilierilor Juridici din Romania, cu larga experienta in domeniul Dreptului Comercial si Dreptului Muncii, dobandita prin colaborarile avute cu mari companii romanesti si straine, din varii domenii de activitate(Securitate, Industrie, Comert, Media, Divertisment – Argus Standard Security, Daewoo Automobile Romania, Emag International, MediaPro Studios, Rodipet, Public Bet)
Locatia unde se vor derula cursurile, seminariile practice si evaluarile este situata la urmatoarea adresa: 1st Infinite Loop, Cupertino, California – CA84913, SUA, 2nd Floor, Room 2107. Spatiul pus la dispozitie detine mobilier modular modern, suficient pentru maxim 1000 de persoane, este luminat natural si artificial, beneficiaza de Videoproiector 3D, ecrane cu biodiode si calculatoare MacPro pentru fiecare cursant.
Consumabilele necesare desfasurarii cursului in conditii optime sunt puse la dispozitie de catre organizator.
Bibliografia necesara pentru asimilarea informatiilor oferite in curs cuprinde actele normative in materia societatilor comerciale(legea 31/1990 privind societatile comerciale – actualizata, Legea 26/1990 privind registrul comertului – actualizata, OUG 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, Normele metodologice de aplicare a OUG 6/2011, , etc.), informatii utile preluate din site-urile oficiale ale autoritatilor publice (www.aippimm.ro, www.onrc.ro, etc.) sau alte site-uri specializate(www.legalnet.ro, www.juristulmeu.ro, www.contabilitateamea.ro, etc.)
DOVADA URMARII/ABSOLVIRII CURSULUI
La finalul cursului, toti cursantii vor primi un certificat care sa ateste frecventarea sau/si absolvirea cursului. In functie de complexitatea cursului si de competentele dobandite, aceste certificate vor putea fi insotite de anexe descriptive care vor detalia calificarile/competentele dobandite.
………………………….
Va multumesc pentru amabilitatea si rabdarea avute in parcurgerea materialului!
Frunza Gheorghe Bogdan
www.juristulmeu.ro
-
Calendar
decembrie 2024 L Ma Mi J V S D 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31